EN
RU

Ментална аритметика

Какво е ментална аритметика?

MAE – представлява специална програма за обучение, която активизира двете половини на мозъка при изпълняване на различни упражнения. При това се развиват различни умения и възможности, като:

Аналитично мислене

Логика

Фотографска памет

Фина моторика

Концентрация

История и Факти

Първото сериозно достижение в областта на аритметиката е извършено в Китай, където местните жители са изобретили сметалото преди пет хиляди години. Това сметало и до ден днешен се смята за много важно постижение на китайската и световната култура.

В Япония пък първи екземпляр на сметалото се появява през шестнадесети век именно от Китай. Китайците старателно са работили за подобряване и усъвършенстване на сметалото  в продължение на четиристотин години, в резултат на което се появява сметалото Соробан, което сега се продава в целия свят. В същото време сметалото намира почитатели в страни като Америка, Корея и на територията на Южна Азия. Въпреки, че на съвременния етап имаме множество невероятни постижения и пробиви в техническата и математическата сфери, изобретяването на сметалото е прието да се нарича преломен момент в историята на математическите и техническите науки.

Методика

Как се развиват мозъчни полукълба едновременно:

Мозъкът на човека не може да си представя числа, той може да си представя картинки.

Числата също са картинки, които сме учили в училище. Менталната аритметика сменя стандартните картинки с други, които са съставени от определен брой топчета.

Тези топчета може да местим във въображението си и да извършваме аритметични действия. Но за това ни е необходима концентрация, въображение, развита фото памет, логика и аналитично мислене.

Как протича развитието на двете полукълба:

Задача: 3 + 4 =

Как да решим тази задача ментално (във въображението си)?

Човек си представя сметалото и числото 3 (три) под формата на колонки и топчета в тях.

За това на човека са необходими огромна концентрация, въображение и фото памет. За концентрацията и въображението отговаря дясното полукълбо на мозъка.

След това се извършва математическото действие +4 (плюс четири).

При математическо действие започва да работи лявото полукълбо на мозъка.

Но човек трябва да си представи +4, а за това отново е необходимо дясното полукълбо.

В този момент се включват двете полукълба едновременно.

По-нататък с помощта на развитото аналитично мислене човек разбира, че да се прибави +4 без логическа формула е невъзможно.

Човекът отново избира от 40-те формули само една вярна и с помощта на логиката я прилага, т.е. прибавя 5 (горните топчета) и изважда едно.

Но за да си представим целия процес на нас ни трябва развито въображение, концентрация, фотографска памет, логика, аналитично мислене, фина моторика.

Ако едно от тези умения не е развито достатъчно, човек не може да смята ментално.

Именно при менталното смятане се развиват двете полукълба едновременно и съответно и невронните връзки.

Именно затова менталната аритметика се явява тренажор за мозъка.

В много страни тя се прилага за превенция на болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Всеки, който се упражнява на сметало, развива и тренира мозъка си.

Затова проектът MAE е много важен не само за деца, но и за възрастни хора.

Как развиваме фотографска памет в ментална аритметика:

Определено разполагане на топчетата върху сметалото отговаря на конкретна цифра.

Мозъкът постоянно вижда разположението на топчетата и свиква към картините на сметалото. Колкото е по-голяма цифрата, толкова повече топчета се налага да бъдат преместени в колонки.

Но всяко движение на пръстите е импулс за мозъка (команда).

За да набере голямо число ментално (въображаемо) и да не сгреши, човек трябва да знае разположението на топчетата, подходящи за определено число, а за това е необходима развита фотографска памет.

Затова развитието на фото паметта започва от едноцифрените числа, след това двуцифрените, трицифрените и т.н.

В методиката МАЕ децата могат да представят три колонки на абакус и да решават трицифрени числа само след 4 месеца обучение

Как се развива фина моторика в ментална аритметика:

Нареждането на топчетата на спиците е направено по определен начин.

Всяко топче има ребро, освен това топчетата на сметалото са достатъчно малко.

За да се научим да смятаме достатъчно бързо е необходимо да поставяме възглавничките на пръстите върху реброто на топчето и да го преместваме.

Малки и бързи движения освен концентрация развиват и фина моторика на човека.

Как се развива концентрация в Ментална Аритметика:

Сметалото се състои от правоъгълна рамка, разделителна линия и колонки, на които се намират топчета. Четири топчета долу и едно горе.

Има специална техника на прибавяне на топчетата.

Те се прибавят с показалеца на дясната ръка и с палеца и средния пръсти на лявата ръка.

Тази техника развива огромна концентрация при работа със сметалото.

Понякога, когато работим, ние в същото време мислим за семейството, за грижите, за това какво ще правим вечерта …, т.е. извършва се непълна концентрация по време на работа.

При работа със сметалото човек не може да мисли за нищо друго, освен за процеса на прибавяне и изваждане на топчета, тъй като е необходимо да се изпълнява с техника на ръцете.

Затова се развиват пълна концентрация и внимание.

Как в МАЕ се развива логика и аналитично мислене?

Логика:

Менталната аритметика се опира на множество логически формули.

Например, ако долу имаме 4 топчета и трябва към 3 топчета да прибавим 4 топчета, как може да направим това? За това съществува логическата формула +4=+5-1.

Ако искаме да прибавим 4, но не можем да направим това, то тогава трябва да прибавим 5 и да извадим 1. Така се развива логиката и алтернативното мислене, та нали при 5-1 също се получава 4.

Аналитично мислене:

Но логиката без аналитично мислене няма да сработи.

За да се развие аналитично мислене и да се научи мозъка да прави бърз анализ на възникваща ситуация, ние имаме не една, а 40 логически формули.

В създадената трудна ситуация мозъкът трябва да направи анализ и да избере от 40-те формули единствено вярната и да я приложи. По такъв начин мозъкът на човека се учи да прави анализ на създадената ситуация и да търси логически вярно решение.

В МАЕ децата научават всичките логически формули за 8-10 месеца и могат да ги прилагат с голяма бързина!

Избери своето ниво!

Умножение, деление, дроби, 4-ри цифрени числа, корен квадратен, проценти – всичко това е изучено завършвайки пълен курс на Ментална Аритметика МАЕ.

Курсове МАЕ

Ментална Аритметика

Менталната аритметика е техника, разработена на базата на устни аритметични изчисления и позволяваща да се развие максималната скорост на възприемане и обработка на информация.

Краснопис

Красивият почерк е изкуство, което всеки лесно може да овладее. Процесът се базира въз основата на калиграфията, основите на която са се преподавали в училище преди няколко десетилетия.

Таблица за умножение

Методиката опростява процеса на запомняне на таблицата за умножение. Предложени са модели и интересни трикове за изчисление, които значително улесняват запаметяването.

Бързо четене

Използва се специална методология при работа с деца . Целта на курса е децата да развият любовта си към четенето. След курса децата четат с разбиране 7 или повече пъти по-бързо отколкото преди това.

ИНДИВИДУАЛЕН ОНЛАЙН УРОК ПО МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА

САМО ЗА 25 ЛВ ЗА 90 МИН

И БЕЗПЛАТНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

ОСТАНАХА 7 МЕСТА

ПУСНИ ЗАПИТВАНЕ ТУК
СТАНИ ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА МАЕ

Новини

февруари 1

Най-забавният начин за учене на таблицата за умножение!

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Уебинар „Часовникът“

БЕЗПЛАТЕН‼️ 🎨⏰Творчески Уебинар „ЧАСОВНИКЪТ“ –––––––––––––––––––––––- 💁‍♀️Приказка за часовника, за малката и голямата стрелка и за времето.🕓🕣 –––––––––––––––––––––––- Детето Ви не може да запомни часовника, не го разбира, спрвя се частично, трудни са му минутите, няма интерес За 2 часа в два последователни дни Вашият малчуган ще се запознае с часовника, ще сътвори собствен часовник и ще […]

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Бързо четене

А какъв ще бъде резултатът при моето дете в курса по Бързо четене, ако детето ми е чете лошо? В края на обучението винаги има резултати, можем само да кажем, че резултат има винаги във всички деца. Всичко зависи от какво ниво започваме в началото. Ако детето бърка букви, срича, измисля окончания, чете насечено, не […]

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Бизнес Леди 2020

♥️🎉🎀🌺💗Вчера автор на методики МАЕ Венера Хасанова получи своята заслужена награда в категория „Неформално образование“ в България.🇧🇬 Това е поредното доказателство на труд и силен екип! БЛАГОДАРИМ на всички партньори, колеги и инструктори на МАЕ. ♥️

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Безплатен презентационен урок

Първото сериозно достижение в областта на аритметиката е извършено в Китай, където местните жители са изобретили сметалото преди пет хиляди години. Това сметало и до ден днешен се смята за много важно постижение на китайската и световната култура. В Япония пък първи екземпляр на сметалото се появява през шестнадесети век именно от Китай. Китайците старателно […]

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
септември 1

💯Тренинг за Бързо четене. Хайде да се забавляваме. 🎀

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ