3 забавни игри с ментална аритметика за деца

Обучението по ментална аритметика е много полезно за децата, но може да бъде и забавно! Ако искате да съдействате на децата си и да продължите да надграждате вкъщи това, което специалист е постигнал, може да играете с малчуганите. Има някои забавни игри, вдъхновени от вдъхновяващата ментална аритметика. Не са много трудни, но за сметка на това са ефективни и занимателни. Вижте кои са те.

1. Ментална мистерия
Накарайте детето си да преброи 5 малки обекта: например близалки, плочки или тефтери. Нека след това то затвори очите си. След това скрийте някои от преброените предмети, но някои оставете на видно място. Попитайте го колко тях вижда и колко – не. Може да се добавят повече обекти, когато малчуганът се справя бързо и без грешка. За по-големи деца се играе с 10-20 предмета.

2. 101 и аут
Тази игра се харесва много от деца и възрастни, дори да не са се занимавали с ментална аритметика. Най-интересно е, когато се играе в отбор. Нека бъдете поне 4 души – по двама от всяка страна. Играе се със зар, а целта е в рамките на 6 завъртания всеки отбор да достигне до резултат 100 точки или възможно най-близко, но без да се надвишава. Преди хода се решава дали числото, което се пада, ще се брои самостоятелно или с нула след него. Така например 1 може да се смята като 10 или 2 – като 20. Печели отборът, който е по-близо до 100. Играта е занимателна и развива стратегическото мислене, както и смятането наум. Чудесно допълнение към часовете по ментална аритметика.

3. Математически риск
Кажете на детето си число и му дайте лист и химикал. Нека изпише кои са всички варианти, чрез които по математически начин се достига до споменатото от Вас число. Нека ползва събиране, изваждане, умножение или деление. Тази игра развива мисленето и е приятен начин за подобряване на резултатите след занимания с ментална аритметика. 
Има още много начини да помогнете на детето си да мисли бързо и рационално! Със сигурност уроците по ментална аритметика са едно от тях. Доверете ни се и ще се убедите.